Általános tudnivalók

A DélmagyArchív névre hallgató adatbázis a Délmagyarország című regionális napilap 1910-1969 között megjelent lapszámait tartalmazza jelenleg, digitalizált, teljes szövegű formában. A projekt létrejöttét a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtára, a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár valamint a Lapcom Zrt., a Délmagyarország napilap jelenlegi kiadója közötti együttműködés tette lehetővé.

Az adatbázis "bejáratai"

Bár az adatbázis (a beszkennelt lapok és a visszakeresést biztosító indexek, ill. az egyre növekvő számú cikk-feltárások) az SZTE Klebesberg Könyvtár szerverein van, a fenti együttműködésből fakadóan az archívum több "bejárattal", illetve felülettel is rendelkezik:



A Delmagyar.hu portálon naponta kiemelt cikkek és időnként egyes témákra reflektáló írások is megjelennek a DélmagyArchív ottani felületéhez kapcsolódva.

Nyilatkozat a jogi felelősségről

A Délmagyarország c. egykori napilap digitális közzétételét illetően Könyvtárunk szem előtt tartja, hogy a nagy értékkel bíró s közérdeklődésre számot tartó információk közzétételére vonatkozó kihívásoknak s a szerzői jogi előírások betartásának egyként megfeleljen. Ezen összefüggésben e projekt keretében a legjobb szándékkal és a közjóra tekintettel igyekeztünk szolgáltatásunkat kiépíteni, s általában is gondos körültekintéssel szeretnénk eljárni.

Így Könyvtárunk az 1884. évi XVI. tc., a 1921. évi LIV. tc. és a mai is hatályos 1999. évi LXXVI. tv. szellemére és betűjére tekintettel igyekezett e szolgáltatást kialakítani. Fontos körülmény, hogy a projekt megvalósításakor – azt nem csupán engedélyezte a Délmagyarország egykori kiadói sorát folytató mai Délmagyarország (Lapcom Zrt.) –, hanem abban szolgáltatási partnerünk ma is. (Az elérés egyik internetes helye maga a Délmagyarország online portálja.) Egy digitalizált napilap esetén – általánosságban – a szerzői jogi védelem megilleti a folyóiratban publikált egyes művek szerzőit, de más szempontból a napilap egyes cikkeinek e rendezett katasztere egy egykoron történt és tetemes anyagi ráfordítással létrehozott adatbázisnak is minősíthető, s ilyeténként annak egykori előállítója (általában a kiadó és jogutódjai) az egyes művek szerzői jogaival párhuzamosan fennálló adatbázis előállítói kapcsolódó joggal bír, mint ezen „adatkataszter”, adatbázis előállítója. Így és ezen értelemben mindennek digitális közzététele fölött is rendelkezik.

E megfontolásokon túl is vannak és lehetnek további (már nem föltétlen a szerzői jog hatálya alá eső) felmerülő észrevételek. Bár a bekövetkezettet, az egykor leírtakat és megjelenteket visszamenőlegesen már utólag nem befolyásolhatjuk, megértjük, ha a nyilvánosság ezen újólag nyílt lehetőségével szemben Önnek észrevétele van vagy az Önt vagy családját érintő vonatkozás miatt kifogást emel. Kérjük ilyen és más jogi vonatkozású kéréseivel forduljon hozzánk bizalommal.

Hiányzó lapszámok jegyzéke

Ha Ön őriz régi Délmagyarország újságokat, kérjük vesse ezeket össze ezzel a listával! Segítségét előre is nagyon köszönjük.

Technikai és tartalmi segítség

Az adatbázis működéséhez, illetve lekérdezéséhez segítséget nyújt az online SÚGÓ. További technikai és tartalmi segítség kérhető az info@ek.szte.hu címen.