Tartalomjegyzék

  • Mit tartalmaz az adatbázis?
  • A projekt
  • Böngészés
  • Keresés a dokumentumok adataiban
  • Keresés a dokumentumok teljes szövegében
  • Találati lista
  • Tétel nézet
  • Találatok letöltése vagy átemelése a RefWorks hivatkozáskezelő rendszerbe
  • Csonkolások
  • Technikai és tartalmi segítség
  • Mit tartalmaz az adatbázis?

    Jelenleg a repozitórium az 1910-1969 között megjelent Délmagyarország lapszámok digitális verzióját tartalmazza kétrétegű PDF formátumban, ezáltal lehetővé téve a fájlokban való keresést, ugyanakkor visszaadva az eredeti lapképet is.
    Az adatbázisban a teljes szövegű PDF-ek mellett, részletesen feldolgozott cikk-rekordokat is hozzáférhetővé tettünk. Ezek több forrásból kerültek és kerülnek be a jövőben is a rendszerbe. Egy részük eddig katalóguscédulákon volt hozzáférhető (pl. a Somogyi-könyvtár helyismereti katalógusának Délmagyarországra vonatkozó cédulái), más részük több elektronikusan létező adatbázis összefésülésével került be. Így a több szempontú válogatás (helytörténet, egyetemtörténet) miatt duplumok is előfordulhatnak. Fontos kiemelnünk, hogy a rekordok bővítése, javítása folyamatosan zajlik, hiszen összességében több mint 100 ezres rekordszámról beszélhetünk. Ezért az esetleges hibák miatt felhasználóink elnézését kérjük. Egyes tételeknél például az URL cím nem visz el a kívánt PDF oldalhoz. Ennek sokféle oka lehet, egyrészt még nem része a digitalizált állományt tartalmazó PDF a rendszernek vagy a feldolgozó munkálatok nem érték még utol épp azt a rekordot. Az ilyen URL-eket onnan lehet felismerni, hogy "xxx", "yyy" vagy "zzz" szerepel bennük.
    Az adatbázis az SZTE Klebelsberg Könyvtár saját fejlesztésű Bodza keretrendszerében működik. A Bodza rendszer 3 fő komponensből áll, a keresőoldalból, a találati listából és a rekordnézetből. Ezek használatát az alábbiakban mutatjuk be.

    A projekt

    A Délmagyarország című napilap Szeged sajtótörténetének meghatározó lapja, 1910-ben indult és a mai napig megjelenik. A digitalizáláshoz szükséges példányokat az SZTE Klebelsberg Könyvtár és a Somogyi-könyvtár közösen adta össze, és magában a digitalizálásban is szorosan együttműködtek. Az anyag terjedelme miatt erre az együttműködésre nagyon nagy szükség volt, nem beszélve arról, hogy a feldolgozott állomány minél teljesebbé tétele érdekében is elkerülhetetlen az együttmunkálkodás.
    Igyekszünk teljességre törekedni, azaz a valaha megjelent összes számot szeretnénk hozzáférhetővé tenni, ezért a mindkét könyvtár állományából hiányzó számokat egyéb forrásokból próbáljuk pótolni, ezen a téren elég jól állunk, azonban még így is előfordulhatnak hiányzó oldalak vagy lapszámok.

    Böngészés

  • Lapszámok szerint
  • Az adatbázisban természetesen lehetőség van az időben egymást követő lapszámok böngészésére, hasonlóan a bekötött papírverziónál megszokott módon.
    Ezt a módszert akkor érdemes választani, ha nem konkrétumot keresünk, hanem csak meg szeretnénk nézni mondjuk az 1912-es év lapszámait. Szintén ezt a nézetet érdemes abban az esetben használni, amikor egy konkrét esemény előzményeit/magát az eseményt/az esemény következményeit szeretnénk vizsgálni.

    Keresési példák:
    1. Kíváncsi vagyok az 1928-as év apróhirdetéseire.
    A főoldal alján található ‘Böngészés a megjelenés dátuma szerint’ résznél kiválasztjuk az 1928-as évet, itt egymás után következnek az 1928-as év lapszámai, havonkénti bontásban, a napokat kiválasztva betöltődik az adott dátumhoz tartozó teljes lapszám, amiben meg tudjuk nézni a kiválasztott szám apróhirdetés rovatát.
    VIDEÓ

    2. Kíváncsi vagyok hogyan számolt be a Délmagyarország a második világháború kitöréséről.
    Az első pontban leírtak alapján megkeresem az 1939. szeptember 1. táján megjelent számokat.

    3. A nagypapám születésnapján megjelent számot szeretném megnézni.
    Az első pontban leírtak alapján megkeresem az adott napon megjelent lapszámot.

  • Cikkek szerint
  • Ha át szeretnénk tekinteni, hogy mely cikkekhez tartoznak feltárt rekordok, akkor a ‘Megjelenés éve’ szerinti kereséshez kell beírnunk azt az évet, amelyhez tartozó rekordokra kíváncsiak vagyunk. Ez a böngészési módszer alkalmas leginkább arra, hogy egy átfogó képet kapjunk arról, hogy mi is található az egyes évek újságjaiban. Szintén ez a fajta böngészés alkalmas arra, hogy érdekességekre akadjunk a feldolgozott rekordok között.

    Keresési példák:
    1. Szeretnék egy összefoglaló képet kapni arról, hogy mi történt 1930-ban.
    Csak a ‘Keresés a dokumentumok adataiban’ jelölőmező legyen kipipálva ennél a típusú keresésnél! A ‘Megjelenés éve’ mezőbe írjuk be, hogy 1930, majd kattintsunk a ‘Keresés’ gombra. Azt, hogy a találati listán hány elem jelenik meg oldalanként a bal alsó sarokban tudjuk beállítani.
    VIDEÓ

    2. Szeretnék valamilyen érdekességet/meghökkentő/vicces dolgot találni a régmúltból.
    Például az első pontban kapott keresési listát vizsgáljuk meg ilyen szemmel. Majdnem biztos, hogy előbb-utóbb fogunk ilyen rekordot találni. Jelen esetben a 73. találatig kell csak keresgetnünk: 73. Érdekes adatok a szegedi óriásharcsáról : Gelei professzor előadása.

    Keresés a dokumentumok adataiban

  • Cím
  • Ez az egyik legcélravezetőbb keresési megoldás, ha valamilyen konkrét dologra vagyunk kíváncsiak. Eredményül azokat a találatokat kapjuk meg, amelyek tartalmazzák azt a kifejezést, amire rákerestünk.

    Keresési példák:
    1. A fogadalmi templom felépítésével kapcsolatos cikkeket keressük.
    Írjuk be a ‘Cím’ mezőbe, hogy ‘fogadalmi templom’. Ez a keresés egyúttal jó példa arra, hogy megnézzük hogyan tudunk több szóból álló kifejezésre keresni. Ha idézőjelbe tesszük, hogy “fogadalmi templom”, akkor azokat a találatokat kapjuk meg, ahol a két kifejezés közvetlenül egymást követi, míg idézőjel nélkül azokat, ahol egy rekordon belül előfordul a két szó.

    2. Somogyi Szilveszterről szóló cikkeket keresünk.
    Írjuk be a ‘Cím’ mezőbe Somogyi Szilveszter nevét időjelek közé zárva: “Somogyi Szilveszter”.

  • Szerző
  • Akkor alkalmazzuk, ha egy-egy cikkszerző által írt cikkekre vagyunk kíváncsiak. Ugyanakkor tisztában kell azzal lennünk, hogy a napilapoknál bevett gyakorlat, hogy nem szerepeltetik a cikk íróját, esetleg csak monogramot használnak, ezekben az esetekben természetesen az adatbázisban sem visszakereshetőek a szerzőségi adatok.

    Keresési példák:
    1. A Péter László által írt cikkeket szeretnénk kilistáztatni.
    Írjuk be a szerző mezőbe ‘Péter László’ nevét.

  • Tárgyszó
  • A címre való keresés mellett a tárgyszót érdemes még leginkább használni, ha konkrét dolgot keresünk. Akkor vezet célra, ha a keresési kulcsszó valami miatt nem szerepel a címben, ugyanakkor a cikk mégis az adott témáról szól.

    Keresési példák:
    1. Szent-Györgyi kulcsszóra a címben keresve 345 találatot kapunk (ennyi cikk címében szerepel a kulcsszó), míg ugyanerre a kulcsszóra keresve a tárgyszó mezőben keresve 339 találatot kapunk (ennyi rekordhoz van felvéve a Szent-Györgyi tárgyszó). A két találati lista láthatóan nem egyezik meg!
    VIDEÓ

  • Dátum vagy Megjelenés éve
  • Egy adott napon, vagy egy adott évben megjelent cikkek kérhetőek le ezzel a funkcióval, hasonlóan a ‘Böngészés’ részben felvázolthoz. Természetesen az egyes keresési ismérvek kombinálhatóak egymással, így válik az lehetővé, hogy az 1923-as év Juhász Gyulával kapcsolatos cikkeit könnyen megtalálhassuk (róla szól, ő írta, a neve szerepel a címben). A megjelenés éve intervallumosan is kereshető. pl. 1936-1938.

    Keresési példák:
    1. Egy adott napon megjelent újságot szeretnénk kikeresni.
    Ezt mind a böngészés, mind a keresés funkció segítségével meg tudjuk tenni. Keresés esetén a ‘Dátum’ mezőbe a következő formában kell beírni a dátumot: ‘1936 július 9’ - (pontok nélkül).

    2. Az 1923-as év Juhász Gyulával kapcsolatos cikkeit keressük.
    Válasszuk ki az első lenyitható választólistában a ‘Teljes szöveg’ sort, ide írjuk be ‘Juhász Gyula’ nevét, míg a ‘Megjelenés éve’ sorba az ‘1923’-as évet.
    VIDEÓ

    3. Olyan cikkeket keresünk, amelyeknek szerepel a címében ‘Móra’ neve és 1920-1930 között jelentek meg.
    Írjuk be a ‘Cím’ mezőbe, hogy ‘Móra’, a ‘Megjelenés év’-hez pedig az intervallumot: ‘1920-1930’.
    VIDEÓ

  • Teljes szöveg
  • Nem összekeverendő a ‘Keresés a dokumentumok teljes szövegében’ funkcióval! Ha a ‘Keresés a dokumentumok adataiban’ van kiválasztva és a lenyíló menüben választjuk ki a ‘Teljes szöveg’ sort, akkor a dokumentumok adatainak a teljes szövegében fogunk keresni (szerző, cím, tárgyszó, megjelenési adatok, megjegyzések, stb.) és nem a digitalizált állományok teljes szövegében! Így válnak egyben kereshetővé a feldolgozott cikkrekordok az imént zárójelben felsorolt adatai.

    Keresési példák:
    1. Teljes szöveg kiválasztása a lenyíló menüből, majd keresés ‘Szent-Györgyi’ kulcsszóval.
    Így kapjuk a legteljesebb találati halmazt például a Szent-Györgyi kulcsszóra is. 508 találat, amely minden olyan rekordot tartalmaz, ahol ez a kulcsszó a feldolgozott rekordokban valahol előfordul.
    VIDEÓ

    2. Gyászjelentéseket keresünk.
    Teljes szöveg kiválasztása a lenyíló menüből, majd keresés ‘gyászjelentés’ kulcsszóval.

    Keresés a dokumentumok teljes szövegében

    A teljes szövegű keresés a ‘Keresés a dokumentumok teljes szövegében’ jelölőnégyzet bekapcsolásával válik lehetővé. Lehetőségünk van egyszerre keresni a metaadatokban és a digitalizált anyag teljes szövegében is, de külön-külön is használhatjuk ezeket a funkciókat a ‘Keresés a dokumentumok adataiban’ és a ‘Keresés a dokumentumok teljes szövegében’ gombok ki és bekapcsolásával vagy ezek kombinálásával.
    A szkennelt oldalak felismerésére automatikus karakterfelismerést alkalmaztunk, így előfordulhatnak rosszul felismert karaktersorozatok, azonban a korai évek kivételével (ezeknél az OCR alacsonyabb hatásfokú a rosszabb nyomdakép miatt) elmondható, hogy az OCR pontossága nagyjából eléri a 90-95%-ot.
    Ha a keresés során túl nagy a találati lista, akkor a bal fölső sarokban egy 'szám+' (pl. 0+) formátumú kijelzés történik, mert a gyorsabb eredmény adása miatt a találati lapot már előállítja a rendszer, de a keresés még nem ért véget, az a háttérben tovább zajlik. Ilyenkor a frissítés linkre érdemes kattintani egészen addig, amíg el nem tűnik a + jel.

    Keresési példák:
    1. Felsővárossal kapcsolatos anyagokat keresünk.
    Aktiváljuk a teljes szövegű keresést. Amennyiben a dokumentumok adataiban való keresés is bekapcsolva marad, akkor ezek a találatok vannak a találati lista elején, míg a teljes szövegű találatokkal folytatódik az eredménylista.
    A teljes szövegű keresés alapvető tulajdonságából fakadóan ha valamilyen általános dologra keresünk, akkor nagyon sok találatot kapunk. Ezt bizonyos esetekben érdemes finomítani, de ha erre nincsen mód, akkor marad a találatok végignézése. Példánk esetében sem nagyon van mód a ‘felsőváros’ keresőszó módosítására, esetleg időbeli szűkítéssel tudunk próbálkozni.
    VIDEÓ

    2. Több tagból álló kifejezésre vagy névre szeretnénk keresni.
    ‘Szőkefalvi Nagy Gyula’ matematikus professzorral kapcsolatos találatok érdekelnek bennünket. A többtagú keresőszót idézőjelben kell beírni a keresőmezőbe (“Szőkefalvi Nagy Gyula”), amennyiben azok a találatok érdekelnek bennünket amelyekben egymás után fordulnak elő a kifejezés vagy név szavai. Ellenkező esetben megkapunk minden olyan találatot, ahol a kifejezés lapjai egy oldalon belül előfordulnak. Természetesen ez is hasznos lehet bizonyos esetekben, de jelen esetben az idézőjeles keresésre van szükségünk, mivel specifikus információt szeretnénk a fent nevezett személyről.
    VIDEÓ

    Találati lista

    Egy-egy keresés lefolytatása után a bal felső sarokban látható, hogy összesen hány találatunk van. A bal alsó sarokban az oldalanként megjelenített rekordok számát lehet beállítani, ez alapértelmezés szerint 20 találat laponként. A jobb felső sarokban lévő navigációs gombok segítségével lehet az eddig megnyitott oldalak között előre-hátra lépkedni.
    A kezdőlap () ikonra kattintva lehet a keresőmezőkhöz visszatérni. Ez a gomb egyszeri kattintásra nem törli automatikusan a kitöltött mezőket, azonban ha még egyszer rákattintunk, akkor újra üres keresőmezőket kapunk.
    A találati lista fejlécében különböző szempontok mentén lehet a találati halmazt tetszés szerint alakítani. A felosztás négy különböző módon történhet: rendezve, csoportosítva, összesítve, illetve ábrázolva. Az alapértelmezett rendezési elv a “számozás szerint rendezve”.
    Ha egyszerre keresünk a teljes szövegű és metaadat rekordok között, akkor magasabb találati szám esetén a lista rendezetlenül jelenik meg, ez a találati lista méretétől függ. 1000 találat felett nincs rendezés, mert tovább tartana a találati lista megjelenítése, azonban a rendezés átállításával lehetőség van a lista sorbarendezésére több szempont szerint is. Ha egy keresés eredményeként 10000-nél több találatot kapunk, akkor csak az első 10000-et tudjuk megnézni, ebben az esetben érdemes szűkíteni a keresést.
    A találati lista láblécében található navigációs gombok segítségével lehet a találati listán, illetve rekordnézetben az egyes rekordok között mozogni. Fontos kiemelni, hogy a gombok a találati listán kapott találatok között navigálnak és a következő gomb nem az időben következő lapszámot hozza be! A gombok funkciója sorrendben a következő: következő tétel (), következő oldal (), utolsó oldal ().

    Tétel nézet

    Tétel nézetben is a jobb felső sarokban lévő navigációs panel használható a visszalépéshez, illetve új keresőkifejezés megfogalmazásához. A láblécben lévő navigációs gombok mentén lehet mozogni a találatok között szintén a találati lista részben ismertetett módon. Fontos kiemelni, hogy a gombok a találati listán kapott találatok között navigálnak és a következő gomb nem az időben következő lapszámot hozza be!
    Itt is különbséget kell tennünk a kétfajta rekordtípus között, hiszen ezek tétel nézete is eltérő. A nézet itt is a korábban felvázolt cikkrekordok és a teljes szövegű találatok között oszlik meg.

    Egy-egy feltárt cikk rekordja így néz ki:


    Egy-egy teljes szövegű találat rekordja így néz ki:


    Az első esetben a leírásban található URL-re, vagy a kisméretű előnézeti képre kattintva jön be a keresett cikk kétrétegű PDF formátumban.
    A második esetben a megjelenített tartalom csak egy előnézet, ahogyan az oldal alján ez fel is van tüntetve. Ez egy rosszabb minőségű JPEG képet jelent a gyorsabb betöltődés miatt, arra azonban maximálisan alkalmas, hogy eldöntsük, hogy megtalálható-e rajta az általunk keresett információ. A kép helyett lehetőség van az oldalon található szöveg megjelenítésére is, ehhez az ‘előnézet’-re kell kattintani és átváltani ‘nyomtatott’-ra. Ez a funkció akkor hasznos, ha a képen nem találjuk amit keresünk, hiszen ha átváltunk a szövegre, ott a CTRL+F billentyűkombinációval az oldalon belül rá tudunk keresni, illetve kis pontozott négyzettel ki is van emelve az a kulcsszó, amivel az eredeti keresést lefolytattuk.
    Amennyiben meggyőződtünk róla, hogy a megtaláltuk a minket érdeklő tartalmat, akkor a bal felső sarokban található piros és zöld PDF ikonok segítségével tudjuk megnyitni az aktuális oldalt tartalmazó teljes lapszámot (piros ikon, gyakran nagyméretű) vagy az adott cikket tartalmazó oldalt (zöld ikon, több oldalas cikkeknél csak a cikk kezdőoldalát tartalmazza, ilyenkor érdemes átváltani a teljes lapszám piros ikonjára).

    Találatok letöltése vagy átemelése a RefWorks hivatkozáskezelő rendszerbe

    Vegyes (teljes szöveg+bibliográfiai) keresésnél nincs RefWorks, csak a bibliográfiai keresésnél. A PDF oldalaknál nem működik a RefWorks, mivel nem kerülne bele a letöltött állományba a találati lista minden eleme. Lehet, hogy 100 találatból csak 38 kerülne át a RefWorksbe, emiatt inaktiválva van ez a funkció, de a tisztán bibliográfiai (Keresés a dokumentumok adataiban) kereséseknél használható. A bal felső sarokban található találati szám jelzőre kattintva tudjuk letölteni a találati listát vagy átemelni a RefWorksbe.

    Csonkolások

    A Bodza rendszer keresőmezője csonkolás nélkül csak az összefüggő karaktersorozatra keres.
    Az alávonás (_) egy karakternyi csonkolást tesz lehetővé. Például szegedi.
    A százalék (%) több karakter csonkolására ad lehetőséget. Szeged, szegedi, Szegedről, Szegeden, stb.

    szeged -> 1101 találat
    szeged_ -> 3682 találat
    szeged% -> 6213 találat
    VIDEÓ

    Technikai és tartalmi segítség

    Technikai és tartalmi segítség kérhető az info@ek.szte.hu címen.